Ο δορυφόρος Sentinel-2A του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος(ΕΟΔ) εκτοξεύθηκε με επιτυχία σήμερα, προσθέτοντας μια ακόμη πηγή υψηλής ανάλυσης οπτικής απεικόνισης στο σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Copernicus.

Sentinel-2A launch

Ο δορυφόρος 1,1 τόνου εκτοξεύθηκε με έναν πύραυλο Vega από τον σταθμό εκτόξευσης Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας στις 3:52 ώρα Ελλάδος, στις 23 Ιουνίου.

Μετά από το πρώτο στάδιο που συνήθως διαρκεί τρεις ημέρες και κατά το οποίο ο δορυφόρος εισέρχεται στην προγραμματισμένη sun-synchronous τροχιά, ελέγχονται οι συνδέσεις και η στάση της τηλεμετρίας, ακολουθεί έλεγχος και βαθμονόμηση των οργάνων του δορυφόρο. Η αποστολή αναμένεται να είναι πλήρως επιχειρησιακή σε τρεις ή τέσσερις μήνες.

«Ο Sentinel-2Α, με τον οπτικό αισθητήρα του, συμπληρώνει τις εικόνες ραντάρ από Sentinel-1A», δήλωσε ο Volker Liebig, Διευθυντής Προγραμμάτων Παρατήρησης της Γης του ΕΟΔ και συνεχίζει: «Θα υποστηρίζει σημαντικούς τομείς προς όφελος της κοινωνίας, όπως η ασφάλεια των τροφίμων και η παρακολούθηση των δασών.

Ο συνδυασμός της ευρείας κάλυψης και του μικρού χρόνου επανεπίσκεψης θα επιτρέψει στους χρήστες να παρατηρούν την αλλαγή της χρήσης γης και την ανάπτυξη της βλάστησης με πρωτοφανή ακρίβεια.

Μέσω της αυξημένης συχνότητας επίσκεψης σε περιοχές, θα παρέχει μια νέα γενιά επιχειρησιακών προϊόντων, όπως χάρτες κάλυψη της γης, εντοπισμού αλλαγής, χάρτες απεικόνιση των καταστροφών, δείκτες φυλλικής επιφάνειας, καταγραφή της περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη και άλλες βιο-γεωφυσικές μεταβλητές.»

Τα δεδομένα του  Sentinel-2A θα παρέχονται σε ένα ελεύθερο και ανοικτό πλαίσιο, όπως και όλα τα δεδομένα του Copernicus. Τα πρωτογενή δεδομένα θα αναλύονται και θα επεξεργάζονται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών για την εξαγωγή χρήσιμων πληροφοριών και την παραγωγή υπηρεσιών.

Ο Sentinel-2A θα συμπληρώσει τον πρώτο δορυφόρο του Copernicus, Sentinel-1A SAR, που είχε εκτοξευθεί στις 3 Απριλίου 2014, με τον δίδυμο Sentinel-2Β να έχει προγραμματιστεί για εκτόξευση στα μέσα του 2016.

Βίντεο υλικό:

Πλήρης πρόγραμμα εκτόξευσης Sentinel-2A (ΕΟΔ)

Δορυφόρος Sentinel-2A (ΕΟΔ)

 

Δελτίο τύπου από τον ΕΟΔ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *