Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) ετοιμάζεται για την εκτόξευση του δορυφόρου Sentinel-1A η οποία αναμένεται να λάβει χώρα στις 3 Απριλίου του 2014. Με άρθρο της η ESA αναδεικνύει της δυνατότητες του νέου δορυφόρου ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για την χαρτογράφηση του πάγου, της καθίζησης και πολλών περισσοτέρων.

Χρησιμοποιώντας το προηγμένης τεχνολογίας radar ο δορυφόρος θα σαρώνει την επιφάνεια της γης ανεξαρτήτως καιρού και ανεξάρτητα από το αν είναι μέρα ή νύχτα. Σε καταστάσεις κρίσης ο δορυφόρος θα έχει άμεση ανταπόκριση σε γεγονότα όπως πλημμύρες και σεισμοί ενώ συνήθως θα σαρώνει ζώνες ναυτιλίας, τον θαλάσσιο πάγο και θα παρέχει πληροφορίες για τους ανέμους, τον κυματισμό και την αλλαγή χρήσεων γης ενώ παράλληλα θα παρακολουθεί την κίνηση των παγετώνων.


Ανιχνεύοντας τις αλλαγές στον πάγο με τον Sentinel-1 (πηγή: ESA)

Προκειμένου να προετοιμαστούν οι μελλοντικοί χρήστες για την χρήση των εικόνων του Sentinel-1A, ο Καναδικός δορυφόρος Radarsat-2 προγραμματίστηκε πρόσφατα από τους MacDonald, Dettweiler & Associates έτσι ώστε να χρησιμοποιεί την ίδια καινοτόμο τεχνική, interferometric’ wide-swath mode, με τον Sentinel-1. Κατά συνέπεια, μία σειρά εικόνων, διαφορετικών περιοχών, ανακτήθηκε, παρουσιάζοντας έτσι την αποδοτικότητα και την καταλληλότητα της νέας αποστολής για την κατηγοριοποίηση διαφορετικών τύπων θαλάσσιου πάγου, την ανίχνευση πλοίων και τον έλεγχο πλατφορμών πετρελαίου.

Μία πληθώρα διαθέσιμών δεδομένων, διαθέσιμων στην ιστοσελίδα της ESA  αναλαμβάνει να προετοιμάσει τους χρήστες έτσι ώστε να είναι σε θέση να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επερχόμενη αποστολή. Η αποστολή Sentinel-1 αποτελείται από δύο πανομοιότυπους δορυφόρους για να παρέχεται η καλύτερη δυνατή κάλυψη και διάθεση δεδομένων. Ο δορυφόρος Sentinel-1B θα ακολουθήσει τον Sentinel-1A τον επόμενο χρόνο.

Καθίζηση στην πόλη του Μεξικού (πηγή: ESA)
Καθίζηση στην πόλη του Μεξικού (πηγή: ESA)

Πηγή: ESA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *