Η γνωστή σε όλους μας εφαρμογή γιορτάζει τα 10 χρόνια ύπαρξης και το GISnews σας παρουσιάζει τις σημαντικότερες στιγμές και καινοτομίες αυτής της δεκαετής πορείας

google_maps_10years

Το 2004 Η Google προχώρησε στην αγορά των εταιριών Where 2 Technologies, Keyhole και ZipDash βάζοντας τις θεμελιώδεις βάσεις για την ανάπτυξη μιας εφαρμογής αναζήτησης και απεικόνισης ψηφιακών χαρτών και γεωχωρικών δεδομένων. Στις 8 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους, η Google ανακοινώνει το Google Maps για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο και πολύ σύντομα η Ηπειρωτική Ευρώπη και η Αυστραλία.

Google_maps_beta_2005
Πρώτη έκδοση Google Maps: Beta

Το Google Maps ωστόσο δεν ήταν η μόνη εφαρμογή χαρτογραφικής απεικόνισης και πλοήγησης εκείνης της εποχής. Η Yahoo και η MapQuest διέθεταν πλατφόρμες ψηφιακών χαρτών αντίστοιχες εκείνης της Google Maps. Επίσης, η multimaps.com (αργότερα εξαγοράστηκε από την Microsoft για την δημιουργία της γνωστής Bing Map) ήταν η νούμερο ένα επιλογή των Βρετανών για την αναζήτηση τοποθεσιών και κατευθυντήριων οδηγιών. Η Google αντιλαμβάνοντας την ανάγκη για ευρεία υιοθέτηση της εφαρμογής ώστε να εδραιωθεί στην αγορά ανέπτυξε το Google Maps API (Application Programming Interface) μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα ενσωμάτωσης χαρτών Google Maps σε ιστοσελίδες και διαδικτυακές εφαρμογές εκτός του περιβάλλοντος Google. Η μεγάλη επιτυχία αυτού του εγχειρήματος οδήγησε στην ανάπτυξη αντίστοιχης διεπαφής προγραμματισμού από τους Yahoo και MapQuest.

google_maps_api_application
Παράδειγμα εφαρμογή του Google Maps API (Geocoding)

Τον Ιανουάριο του 2006 το Google Maps μπαίνει σε άλλη διάσταση με την ενσωμάτωση των δορυφορικών δεδομένων του Google Earth. Ακολούθησε το Street View στις ΗΠΑ αργότερα του ίδιου έτους και με επέκταση στην Ιαπωνία, Ευρώπη και Αυστραλία μέχρι το 2008 (Στην Θεσσαλονίκη ξεκίνησε τον Μάιο του 2014 και στην Αθήνα μερικές μέρες αργότερα).

zante_street_view
Street View: Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου (Μώλου), Ζάκυνθος

Η χαρτογραφική επανάσταση δεν περιορίστηκε μόνο στον τρόπο εύρεσης και πρόσβασης γεωγραφικών πληροφοριών, αλλά επεκτάθηκε και στον τομέα της συμμετοχής και αλληλεπίδρασης της κοινωνίας με την διάθεση του εργαλείου Google Map Maker. Η δημιουργία νέων γεωγραφικών δεδομένων και η πληθύσμωση και ανανέωση των προϋπάρχων επιτυγχάνεται με πρωτοφανής ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, με αποτέλεσμα να ωθήσει φημισμένους γεωγράφους και επιστήμονες γεωχωρικών πληροφοριών, με πρωτοστάτες τους Micheal Goodchild και Muki Haklay, στην εισήγηση των κλάδων Volunteered Geographic Information, Crowdsourcing GIS και Public Participation Geographic Information. Επίσης δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας και κοινοποίηση προσωπικών χαρτών σε όλους με απλούστατα μερικά κλικ μέσω της εφαρμογής Google My Maps (πρώην Google Maps Engine)

google_my_maps

Πέρα από τις ευρύτερα γνωστές παροχές του Google Maps, η Google έχει δημιουργήσει ένα σύνολο από ενδιαφέρουσες εφαρμογές και εργαλεία στο πλαίσιο του Google Maps με τις χαρακτηριστικότερες αυτών των Google Indor Maps, Google Moon, Google Mars και  Google Ocean Street View.

Το Google Maps έχει αναμφίβολα αλλάξει τον τρόπο που καθημερινά χειριζόμαστε γεωγραφικά δεδομένα, σε βαθμό τόσο που δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι έχει καθορίσει την αντίληψη μας όσον αφορά τις γεωγραφικές πληροφορίες και τον κόσμο γύρω μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *