Του Παναγιώτη Κατσιγιάννη

Ο GeoServer δεν αποτελεί κάποιο καινούριο εργαλείο του ευρύτερου κόσμου του σύγχρονου GIS. Η πρώτη του έκδοση ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2002, έκτοτε αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε σε ένα σύνθετο πολυλειτουργικό server-side λογισμικό δημοσίευσης και επεξεργασίας γεωχωρικών πληροφοριών. Σήμερα αποτελεί την πρώτη επιλογή των χρηστών όσων αφορά GIS διακομιστές ανοικτού κώδικα (Open source). Με μεγάλη κοινότητα αφοσιωμένων χρηστών και developers, τα πλεονεκτήματά του έναντι των αντίστοιχων λογισμικών εμπορίου δεν περιορίζεται μόνο στο οικονομικό σκέλος. Στην συνέχεια θα δούμε με μια σύντομη ματιά της παρούσας 2.6.1 έκδοσης (ανακοινώθηκε στις 18/11/2014), όπως και μερικές από τις δυνατότητες αυτού του πολύτιμου εργαλείου που δίκαια μπορεί να χαρακτηριστεί ως “ο ελβετικός σουγιάς” των Geospatial developers.

Υποστηριζόμενες μορφές χωρικών δεδομένων

Ο GeoServer μπορεί να σερβίρει χωρικά δεδομένα των δυο ευρύτερα γνωστών μορφών αποθήκευσης GIS δεδομένων: Raster και Vector. Για την εκάστοτε κατηγορία υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης επέκτασης (extension) για την εισαγωγή επιπρόσθετων πηγών δεδομένων. Επίσης όσων αφορά τα vector δεδομένα, εκτός της συνήθης μορφής ESRI shapefile (.shp), μπορεί να διαμορφωθεί για πρόσβαση σε διάφορες πλατφόρμες διαχείρισης βάσης δεδομένων όπως:

• Esri ArcSDE

• DB2

• MySQL

• Oracle

• Microsoft SQL Server και SQL Azure

• Teradata

Το ίδιο μπορεί να γίνει με αντίστοιχες επεκτάσεις και για τα raster δεδομένα.

Περαιτέρω πληροφορίες για τις διάφορες πηγές δεδομένων δίνονται στις παρακάτω ενότητες του εγχειριδίου χρήστη του GeoServer:

Working with Vector Data

Working with Raster Data

Working with Databases

Η δημοσιοποίηση όλων των δεδομένων που έχουν καταχωρηθεί γίνεται με έμφαση στα παγκόσμια πρότυπα διαχείρισης, επεξεργασίας και κοινοποίησης γεωχωρικών δεδομένων OGC Standards (WMS, WFS, WCS, GML, KML κλπ) για εύκολη ανταλλαγή δεδομένων και διαλειτουργικότητα.

Καθορισμός επιπρόσθετης πηγής άντλησης γεωχωρικών δεδομένων χρησιμοποιώντας επέκταση για ArcSDE
Καθορισμός επιπρόσθετης πηγής άντλησης γεωχωρικών δεδομένων χρησιμοποιώντας επέκταση για ArcSDE

 

Επεκτάσιμος, ευέλικτος, εύχρηστος και κυρίως… ελεύθερος!

Από τα πρώτα κιόλας βήματα τις εγκατάστασης, ανεξάρτητα με το λειτουργικό σύστημα, αντιλαμβάνεται κανείς πώς πρόκειται για κομψό λογισμικό χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες χειρωνακτικής διαμόρφωσης. Επίσης, με τις πολυάριθμες επεκτάσεις, καθίσταται εύκολα η προσαρμογή του GeoServer για τη δημιουργία διαδικτυακών εφαρμογών GIS και χαρτογράφησης. Ωστόσο, η πραγματική αξία του GeoServer αρχίζει και γίνεται αντιληπτή όταν αξιοποιείται σε ένα πλήρες περιβάλλον παραγωγής γεωχωρικών υπηρεσιών. Το μηδενικό του κόστος καθιστά δυνατή τη δημιουργία ενός ισχυρού συμπλέγματος (GeoServer cluster) υψηλής αποδοτικότητας με οικονομική επιβάρυνση μόνο στην ανάπτυξη και συντήρηση της φυσικής υποδομής.

Απεικόνιση οριζόντιας και κάθετης ανάπτυξης πολλαπλών GeoServer περιπτώσεων (instances). Πυγή: Colin Henderson (2014). Matering Geoserver. Packt Publishing Ltd. ISBN 978-1-78328-769-7
Απεικόνιση οριζόντιας και κάθετης ανάπτυξης πολλαπλών GeoServer περιπτώσεων (instances). Πυγή: Colin Henderson (2014). Matering Geoserver. Packt Publishing Ltd. ISBN 978-1-78328-769-7

Διαλειτουργικότητα με υπάρχουσα λογισμικά GIS ανοικτού κώδικα (και όχι μόνο)

Ο GeoServer είναι πλήρως συμβατός με Desktop GIS λογισμικά και βάσεις δεδομένων ανοικτού κώδικα όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Ο χρήσης μπορεί εύκολα να αναπτύξει έναν κατάλογο γεωχωρικών αρχείων που θα αποθηκεύεται είτε τοπικά είτε σε κάποια βάση δεδομένων (το PostGIS συνήθως χρησιμοποιείται σε ένα GIS περιβάλλον open source λύσεων λόγω της υψηλής αποδοτικότητας της Postgresql). Τον φόρτο της δημιουργίας, της απεικόνισης και της επεξεργασίας των δεδομένων αναλαμβάνει το QGIS, ένα πλήρες Desktop GIS λογισμικό ανοικτού κώδικα με εκτενής υποστήριξη και αναλυτικό εγχειρίδιο χρήσης. Στην συνέχεια η κοινοποίηση των παραγόμενων χωρικών δεδομένων και χαρτών σερβίρονται από τον GeoServer με την τήρηση των απαραιτήτων προτύπων ανταλλαγής δεδομένων στον τελικό χρήστη μέσω κάποια γεωπύλη υπηρεσιών (Geoportal) ή διαδικτυακών εφαρμογών (web GIS applications). Όλα αυτά συνοδευόμενα με μια ευρείας κλίμακας κοινότητα χρηστών και προγραμματιστών που διασφαλίζουν συνεχώς την βέλτιστη ποιότητα και αξιοπιστία των προϊόντων.

Σύστημα εφαρμογής και διαλειτουργικότητας διαφόρων GIS εργαλείων. (Με έμφαση στις λύσεις ανοικτού κώδικα) Πυγή: http://boundlessgeo.com/
Σύστημα εφαρμογής και διαλειτουργικότητας διαφόρων GIS εργαλείων. (Με έμφαση στις λύσεις ανοικτού κώδικα) Πυγή: http://boundlessgeo.com/

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *