Στο πλαίσιο της έναρξης (9-10.1.2014) του Κοινοτικού Προγράμματος FruitFlyNet / Standard II-B/2.1/0865/ENPI CBC MED θα πραγματοποιηθεί ανοικτή ημερίδα με θέμα την ανάπτυξη συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης και διαχείρισης του ελέγχου των επιβλαβών εντόμων (καρποφάγων) σε συγκεκριμένες καλλιέργειες (ελιά, πυρηνόκαρπα, μηλοειδή και τροπικά δένδρα).

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 11.00 – 14.00 στο Αμφιθέατρο της κύριας Βιβλιοθήκης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ).  Στην εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν και ξένοι ερευνητές προσκαλείται το ενδιαφερόμενο επιστημονικό προσωπικό του ΓΠΑ (μέλη ΔΕΠ, ερευνητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές). Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Στο FruitFlyNet συμμετέχουν 5 Μεσογειακές χώρες (Ελλάδα, Ιορδανία, Ισπανία, Ισραήλ, και Ιταλία) και έχει ως σκοπό την πρόληψη και τη μείωση των παραγόντων κινδύνου του περιβάλλοντος, σε επίπεδο Μεσογειακών χωρών, μέσω της ανάπτυξης ενός συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης και διαχείρισης του ελέγχου των επιβλαβών εντόμων σε συγκεκριμένες καλλιέργειες. Τα έντομα στα οποία θα εστιάσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι κυρίως η μύγα της Μεσογείου (Ιταλία), ο δάκος (Ισπανία, Ιορδανία), η ραγολέτιδα της κερασιάς (Θεσσαλία), καθώς και άλλα δίπτερα που μπορούν να εισβάλουν από ξένες χώρες (Ισραήλ –όλες οι χώρες). Ως περιοχή στόχος για την ανάπτυξη του συστήματος στην Ελλάδα έχει επιλεχθεί η Θεσσαλία. Πιο συγκεκριμένα, στις περιοχές στόχους θα εγκατασταθεί ένα δίκτυο αισθητήρων το οποίο εκτός από τις μικροκλιματικές μεταβλητές (π.χ. θερμοκρασία, υγρασία, κτλ), θα καταγράφει ηλεκτρονικά (μέσω ανάλυσης εικόνας) τα επίπεδα των πληθυσμών των εντόμων που συλλαμβάνονται στις παγίδες. Η συγκέντρωση όλων αυτών των δεδομένων έχει ως σκοπό την ανάπτυξη ενός προτύπου με το οποίο θα μπορέσει να επιτευχθεί ένας εξορθολογισμός στη χρήση των εντομοκτόνων καθώς, σε συντομότερο χρόνο θα είναι στη διάθεση των αγροτών ακριβέστερη πληροφόρηση, για να αποφασίσουν πώς να παρέμβουν εντοπισμένα σε συγκεκριμένα δέντρα ή τμήματα των οπωρώνων τους..

Πέρα από τα αυτονόητα οφέλη που θα προκύψουν από τη μείωση και τον εντοπισμό των ψεκασμών το FruitFlyNet θα συμβάλλει στη μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος μιας και δε θα απαιτείται πλέον πλήρης ψεκασμός των οπωρώνων. Ως εκ τούτου το οικονομικό όφελος για τους παραγωγούς θα είναι διπλό, καθώς θα απαιτούνται λιγότερες ποσότητες φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων ανά στρέμμα και επιπλέον η επέμβαση θα είναι πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των εντομολογικών προσβολών, αφού θα γίνεται στον καταλληλότερο χρόνο.

OPEN WORKSHOP  —  January 10th, 2014

11:00 – 11:20  Registration (free)

Chair (Prof. T. Tsiligiridis, InfoLab, AUA)

11.20 – 11:25  Welcome (Prof. Epaminontas Paplomatas, Vice Rector of AUA)

11.25 – 11:30  Welcome (Dr. Dionysis Perdikis, President of the Hellenic Entomological Society)

11:30 – 12:00  Invasive fruit fly species (Prof. Nick Papadopoulos, University of Thessaly)

12:00 – 12:30  Chemical control of fruit flies: Problems and constraints (Dr David NestelAgricultural Research Organization)

12:30 – 13:00  A location aware system for integrated management of Rhynchophorus ferrugineus in urban landscapes (Costas Pontikakos, PhD student, InfoLab, AUA)

13:00 – 13:30  FruitFlyNet: Project overview (Prof. T. Tsiligiridis, InfoLab, AUA)

13:30 – 14:00  Discussion

14:00 – 15:00  Light Lunch

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Πρόγραμμα Ημερίδας

 

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *