Του Παναγιώτη Κατσιγιάννη

Η NASA ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούλιο την αξιολόγηση και επιλογή των τεχνικών προτάσεων για την κατασκευή εξοπλισμού με στόχο την παρατήρηση και καταγραφή των μεταβολών της παγκόσμιας βλάστησης από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

gedi

 Ο εξοπλισμός θα περιλαμβάνει δύο αισθητήρες, έναν φασματοσκόπος υψηλής ανάλυσης με πολλαπλά μήκη κύματος καταγραφής, και ένα σύστημα τύπου laser το οποίο αναφέρεται ως Global Ecosystem Dynamics Investigation (GEDI) LiDAR. Το GEDI χρησιμοποιεί την τεχνολογία LiDAR με την οποία χτίζεται ένα τρισδιάστατο μοντέλο της καταγραφόμενης συστάδας κατόπιν εκπομπής ακτίνων φωτός συγκεκριμένων ευρών φασμάτων (τύπου laser) προς την Γη και την καταγραφής της οπισθοσκεδαζόμενης ακτινοβολίας.

Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν θα επιτρέπουν την αξιολόγηση του ποσοστού της παγκόσμιας δεξαμενής άνθρακα (Carbon Sink) που αναλογούν στα δάση μέσω της μέτρησης της βιομάζας των δασωμένων περιοχών. Επίσης θα συναινέσει στην καλύτερη κατανόηση του ρόλου και της επίδρασης των διαφόρων ειδών δασών στον βιοχημικό κύκλο του άνθρακα (Carbon Cycle).

Το GEDI έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία το 2018. Ο εξοπλισμός του προγράμματος κατασκευάζεται στο κέντρο διαστημικών πτήσεων της NASA (NASA’s Goddard Space Flight Center) στο Μέριλαντ, με το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ να είναι ο επικεφαλής επιστημονικός εταίρος.

Πηγή: http://www.nasa.gov/content/goddard/new-nasa-probe-will-study-earth-s-forests-in-3-d/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *