Ολική έκλειψη Ηλίου ορατή από όλη την επικράτεια της Ελλάδας αύριο 20 Μαρτίου

2015 eclipse coverage world

Μια ολική έκλειψη Ηλίου θα διεξαχθεί αύριο Παρασκευή 20 Μαρτίου, καθώς η Σελήνη κινείται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη. Παρά το γεγονός ότι μόνο ένα μικρό μέρος του κόσμου θα μπορούν να παρατηρήσουν την πλήρη διάσταση του φαινομένου γνωστό ως ολική έκλειψη, κάτοικοι της χώρας μας και της υπόλοιπης Ευρώπης μπορούν να απολαύσουν μια μερική έκλειψη.

Οι αστρονόμοι λένε ότι η έκλειψη αναμένεται να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή φέτος, καθώς η Σελήνη βρίσκεται σήμερα στο πλησιέστερα από τη Γη σημείο της ελλειπτικής τροχιάς του – μια διαμόρφωση τεχνικά ονομαζόμενη ως perigee-syzygy του συστήματος Γη-Σελήνη-Ήλιος, και περισσότερα διαδεδομένη ως «Supermoon».

Μόνο οι κάτοικοι των Νήσων Φερόε, μια γεωγραφικά μικρή, αυτοδιοικούμενη χώρα στα ανοικτά της βόρειας ακτής του Ηνωμένου Βασιλείου, θα βιώσουν μια 100% απόφραξη του Ήλιου. Οι άνθρωποι στο βόρειο τμήμα της Σκωτίας και της Νορβηγίας θα έχουν την επόμενη καλύτερη εμπειρία (περίπου 90-95% απόφραξη), ενώ για τους κατοίκους της χώρας μας, το μέγεθος της έκλειψης θα φτάσει περίπου το 30-40% της ηλιακής απόφραξη γύρω στις 11:45 π.μ. και θα υποχωρήσει βαθμιαία μέχρι το τέλος του φαινομένου που υπολογίζεται στις 12:55 μ.μ.. Η καλύτερη στιγμή παρατήρησης κατά περιοχές είναι περίπου στις 11:46 π.μ. για την Βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη, 11:44 π.μ. για την Αθήνα και τα νησιά του Αιγαίου, και 11:43 π.μ. για το Ηράκλειο και τη Κρήτη.

eclipse coverage
Παράσταση γεωγραφικής κάλυψης της ολικής έκλειψης

Όπως πάντα με τις παρατηρήσεις των διαφόρων εκλείψεων, δεν θα πρέπει να κοιτούμε απευθείας τον ήλιο με κίνδυνο μόνιμης βλάβης στα μάτια. Αντιθέτως θα πρέπει να γίνονται μόνο με ηλιακά φίλτρα ή ειδικά γυαλιά ηλίου, τα οποία κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Τέλος η εκδήλωση αυτού του εντυπωσιακού φαινομένου θα μεταδοθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα sky-live.tv . Η παρατήρηση της οποίας θα γίνεται από το Κέντρο Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστήμιου των Νήσων Φερόε που βρίσκεται στην πρωτεύουσα του αρχιπελάγους, Τόρσχαβν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *