Η εκτόξευση του δορυφόρου καταγραφής της βιομάζας έχει προγραμματιστεί για το 2020

biomass measurement concept

Η βιομάζα επιλέχθηκε το 2013 ως το κεντρικό θέμα της έβδομης κατά σειράς αποστολής Earth Explorer του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ; αγγλ. European Space Agency). Έπειτα από την ολοκλήρωση των προκαταρκτικών διαδικασιών, κράτη μέλη του ΕΟΔ άναψαν τη περασμένη βδομάδα το πράσινο φως για την πλήρη έναρξη της αποστολής και εκτόξευση του δορυφόρου το 2020.

Η αποστολή εστιάζει σε ένα από τα πιο θεμελιώδη στοιχεία των οικοσυστημάτων της Γης: την κατάσταση και τη δυναμική των τροπικών δασών. Πρωταρχικοί επιστημονικοί στόχοι είναι ο προσδιορισμός της κατανομής της υπέργειας βιομάζας σε αυτά τα δάση και η καταγραφή των ετησίων αλλαγών στο απόθεμα αυτό κατά τη συνολική διάρκεια της αποστολής.

Η ποσότητα της βιομάζας και το ύψος των δασών θα καταγράφονται σε ανάλυση 200 m, ενώ οι διάφορες διαταραχές του δασικού οικοσυστήματος, όπως η ολική αποψίλωση συστάδας, σε 50 m ανάλυση αντίστοιχα, παρέχοντας έτσι ένα σημαντικό εργαλείο για την αειφόρο διαχείριση των δασών.

Η αποστολή θα παρέχει την άνευ προηγουμένου ευκαιρία για την εξερεύνηση της επιφάνεια της Γης από το διάστημα με τη χρήση πρωτότυπου πολαρομετρικού ραντάρ ‘P’ συχνότητας (P-band synthetic aperture polarimetric radar), που λειτουργεί στα 435 MHz και με εύρος ζώνης (bandwidth) τα 6 MHz. Εκτός από τη μελέτη των δασών, τα συλληφθέντα δεδομένα αναμένονται να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της ιονόσφαιρας, των παγετώνων και στρωμάτων πάγου, καθώς και για τη χαρτογράφηση της υπόγειας γεωλογίας σε ερήμους και του επιφανειακού τοπογραφικού ανάγλυφου σε περιοχές με πυκνή βλάστηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *