Ο νεοσύστατος δορυφόρος της NASA, Soil Moisture Active Passive (SMAP) θα χαρτογραφεί την επιφανειακή υγρασία εδάφους σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης

SMAP launch nasa

Το περασμένο Σάββατο 31/1/2015 η NASA εκτόξευσε επιτυχώς τον SMAP από την αεροπορική βάση Vandenberg Air Force Base της Καλιφόρνιας. Έπειτα από περίπου μια ώρα από την εκτόξευση εισήλθε σε τροχιά λειτουργίας γύρω από τη Γη, σηματοδοτώντας την έναρξη της τριετούς αποστολής συλλογής δεδομένων υγρασία εδάφους με παγκόσμια κάλυψη.


Χαρακτηριστικό γνώρισμα του SMAP είναι πως μεταφέρει εξοπλισμό τύπου ραντάρ και ραδιόμετρο που θα επιτρέπει την καταγραφή της υγρασίας μέχρι και 5 εκατοστά υπό το έδαφος, χωρίς να επηρεάζεται από επίγεια βλάστηση, σύννεφα και άλλες ατμοσφαιρικές συνθήκες.

Τα δεδομένα που συλλέγονται από τον SMAP αναμένονται να παράσχουν στους επιστήμονες χρήσιμες πληροφορίες για την διασαφήνιση του παγκόσμιου υδατικού δυναμικού, του κύκλου του ύδατος και του ενεργειακού κύκλου του άνθρακα (carbon cycle). Κατ’ επέκταση θα συνδράμουν στην καλύτερη πρόβλεψη των καιρικών και κλιματικών φαινομένων και της επίδρασης τους στους τομείς παραγωγής (π.χ. γεωργία, παράκτιες υδατοκαλλιέργειες κλπ.), όπως και στην λήψη ορθολογικών αποφάσεων από τους αρμόδιους φορείς.

Ο δορυφόρος έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη συλλογή δεδομένων έπειτα από το στάδιο της ρύθμισης και εποπτείας. Τα πρώτα συλλεγέντα δεδομένα αναμένονται εντός εννεαμήνου και τα πρώτα πλήρη διορθωμένα δεδομένα έτοιμα προς ανάλυση εντός δεκαπενταμήνου.

Περισσότερες πληροφορίες για την αποστολή και τον δορυφόρο:

http://smap.jpl.nasa.gov/

http://www.nasa.gov/smap/

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *